Team ENAG rijdt Jan Lammers ZZF rally 2018

  • Aftellen. De startdame heeft twee geblokte vlaggen klaar. © Leo van der Velde
  • Vastgoedbeleggers Boris Bayer en Johan van Ginderen (navigator) rijden met Porsche 911 GT3 uit 1999 veel rally's. Dat is ook te zien. © Leo van der Velde
  • Ruijgrok, Jan Lammers, Balkenende. © Leo van der Velde
  • Een wolf in schaapskleren. De Mercedes AMG E63S klokt 300 km bij de snelheidsproef. © Leo van der Velde
  • Voorburgers Rob Sliedrecht en Raymond Rijnaars bij hun Porsche 911 Carrera uit 1986. © Leo van der Velde
  • Patrick van den Broek en Marc van Franck met een 'V8.' © Leo van der Velde
Nieuwbericht AD 9-10-2018 (door Leo van der Velde):

Met de vlam in de pijp voor het Zeldzame Ziekten Fonds

RALLYRIJDERS | Vroemm. De rally van het Zeldzame Ziekten Fonds uit Den Haag startte al bij het Catshuis en op het Binnenhof. Deze keer begonnen de rijders op vliegbasis Volkel. Daarna volgde een natuurexcursie. 

Tussen 7.45 en 8.00 uur worden alle rallyteams op de vliegbasis verwacht. ZZF-voorzitter mr. drs. Charles Ruijgrok is er als een van de eersten. Ook oud-premier Jan-Peter Balkenende is erbij. Dit keer niet als rijder of navigator. Nu geeft hij alleen advies aan de deelnemers. Autocoureur Jan Lammers, naar wie de rally is vernoemd, wacht daar nog even mee. Hij volgt op zijn mobieltje de verrichtingen van Max Verstappen.

Inmiddels staat het parkeerterrein bij de officiersmess vol met de bolides van 86 teams. Vooral veel Porsches, maar ook Audi, Bentley, Ferrari, Maserati, Jaguar, McLaren, MG, Chevrolet en Alfa Romeo staan daar te glimmen.

Binnen vraagt Ruijgrok niet te vergeten waarvoor de opbrengst deze keer is bestemd. ,,Het onderzoek van kinderarts dr. Tim de Meij naar de infectieziekte meningitis, die 10 tot 20 vroeggeboren kinderen (couveusekinderen) jaarlijks ontwikkelen en waarvan 25 tot 30 procent overlijdt. Door een snellere diagnose kunnen babylevens worden gered want hoe eerder deze ziekte wordt herkend hoe beter de prognose."

Meningitis: Het hartverscheurende verhaal daarna, van Anne van Soest, een vader die een dochtertje aan meningitis heeft verloren, zal de hele dag door de rallyrijders worden besproken. Kolonel Rob van den Heuvel, commandant van de vliegbasis, benadrukt dat er niet gefotografeerd of gefilmd mag worden. Logisch. De helft van de F16-luchtmacht is hier gestationeerd.

Het gegrom van de dikke auto's begint al voor de bijna drie kilometer lange snelheidsproef op de start- en landingsbanen. ,,Man, man, man, kansloos dit." De uitspraak van kwaliteitscontroleur (en nu rallyrijder) Rob de Geus is op nogal wat rijders van toepassing omdat ze toch maar niet plankgas durven geven. Dat geldt niet voor team 083 dat van Mercedes-Benz Den Haag een AMG E63S mag beproeven. Met 612 pk onder de motorkap zit de auto in 3,5 seconden op 100 kilometer per uur en tikt even later de 300 km aan. Omdat het automobiel oogt als een stationcar ontlokt het veel reacties, zoals 'een wolf in schaapskleren'.

Rally: De rally door Neerlands mooiste provincies is vol ontspanning. Vooral voor de navigators die met een draaiboek op schoot, met alleen maar zwarte pijltjes, strepen en bolletjes, er hun gemak van kunnen nemen. Tegelijk kunnen ze de foto's van al het schoons onderweg, in een apart hoofdstuk, in de goede volgorde bekijken.

De lunch in het Airborne Museum is eveneens een ontspannend intermezzo. Opvallend is hoeveel Haagse teams er meedoen. Fred en Andrew Brom (Steltman Juweliers) in een Alfa Romeo uit 1952, vader René met dochter Iselle van Ruijven in een Chevrolet Corvette, Patrick van den Broek en Marc van Franck met een Shelby Cobra met 7.6 liter V8-motor. Boris Bayer en Johan van Ginderen. Jack Post moet er ook zijn, maar die zien we de hele dag niet.

Jan Willem de Heer van Pfizer kart ook mee, maar de geneesmiddelenfabrikant doet meer. Diverse vrijwilligers langs het parcours werken bij Pfizer en helpen mee vanwege de goede doelen waar het ZZF voor staat. Bij de Politieacademie Lelystad kan iedereen zich qua snelheid nog een keer uitleven. De finish is bij Dorhout Mees in Biddinghuizen en daar wordt ook de veiling gehouden en worden de winnaars bekendgemaakt. Maar winnaars tellen niet, het gaat puur om de opbrengst. Die is schitterend: 110.00 euro.

Voor meer informatie over het Zeldzame Ziekte Fonds: www.zzf.nl